Chorzowskie smaki

Dynia, grzyby, buraki, papryka, to część ze składników, które będą królować na naszych stołach jesienią. Nie każdy jednak ma czas i ochotę, aby spędzać wiele godzin w kuchni, dlatego sprawdzamy, jakie sezonowe nowości przygotowały lokale gastronomiczne w naszym mieście.


Kraken Restopub
Restauracja na Rynku nie spoczywa na laurach i nieustannie się rozwija. Na nowy sezon rozszerzona została oferta dań o kilka nowych pozycji, które nawiązują do nadchodzącej jesiennej pory. – Stawiamy mocno na sezonowość oraz jesteśmy dumni z tego, że wszystkie nasze potrawy i sosy przygotowujemy praktycznie od zera ze świeżych składników. Chcemy, aby nasze jedzenie sprawiało naszym gościom przede wszystkim przyjemność i nawiązywały do idei comfort foodu – tłumaczy Karolina Zaleśny z Kraken Restopub. W nowej karcie pojawiła się m.in.: konfitowana kaczka z czerwoną kapustą gotowaną w soku z ananasa, łosoś z burakami pieczonymi w soli. Wprowadziliśmy także dwa nowe desery, bezę pavlova z musem mascarpone, jagodami i marynowanym fenkułem oraz fondant czekoladowy. Osoby lubiące niezobowiązującą kuchnię street foodową również znajdą tu coś dla siebie. W karcie pojawiły się nowe burgery i kanapka pulled pork z chutneyem z mango i chili, prażonymi orzeszkami ziemnymi i dodającym świeżości zielonym ogórkiem. Rozszerzona została także sekcja tzw. „loaded fries’ów”, czyli robionych na miejscu frytek doładowanych dodatkami. – Dodatkowo, oprócz zmian w karcie, stworzyliśmy ofertę organizacji imprez okolicznościowych, między innymi dla rodzin, firm oraz przyjaciół w sali na piętrze, którą można wynająć na wyłączność – informuje Karolina Zaleśny.



Restauracja Prezydent – Kompleks Sztygarka
Kilka nowości czeka również na osoby odwiedzające restauracje w kompleksie Sztygarka. Właściciele przygotowali cykl spotkań pod hasłem „Podróże kulinarne”. To imprezy otwarte, na które obowiązują zapisy. Goście będą mieli okazję skosztować przysmaków kuchni narodowych, ze specjalnie dedykowanego na tę okazję menu, przy akompaniamencie muzyki z danego kraju. W planach są m.in.: „Wieczór Węgierski” i „Wieczór francuski, czyli święto wina”. Jesienią w Restauracji Prezydent królować będzie kuchnia europejska i śląska. Jedną z klasycznych pozycji w śląskim menu obiadowym są hekele, rosół i rolada z kluskami i modrą kapustą. Dla osłody na deser czekają szarlotka i chałwa. – Do menu wraca pozycja, która cieszyła się wielką popularnością wśród naszych gości, czyli połówka kaczki serwowana z dwoma rodzajami kaszy i ćwikłą – zapowiada Agata Klarczyńska, managerka Sztygarki. Poza tym, będzie można się posilić m.in.: żeberkami barbecue, a także 2 rodzajami burgerów – burgerem sztygara i wege burgerem. Wkrótce, w menu pojawią się również nowości, które powinny ucieszyć miłośników grzybów, szczegóły pojawią się na stronie internetowej Sztygarki.



Ayame Sushi & Ramen
Miejsce jest absolutną nowością, która bardzo ucieszyła miłośników orientalnej kuchni. Od 1 września przy ul. Wolności 96 można zamówić pyszne sushi i ramen. – Do przygotowywania jedzenia używamy świeżych i specjalnie wyselekcjonowanych produktów. Ryby w naszej kuchni pochodzą z certyfikowanych farm ekologicznych i zrównoważonego chowu – przekonuje Łukasz Wojtasik, właściciel Ayame Sushi. Poza kilkunastoma zestawami sushi, dostępne są też dodatki, które mogą zasmakować nawet dzieciom. Ayame Sushi proponuje alternatywę dla glona, w postaci rolek zawijanych w płatki sojowe. Inną ciekawą pozycją w ofercie Ayame jest jedyny w Chorzowie i jeden z nielicznych w regionie ramen, czyli esencjonalny bulion z dużą ilością mięsnych i warzywnych dodatków.



Szpajza Bistro
Popularna restauracja z Chorzowa Batorego we wrześniu wznowiła działalność i znów cieszy podniebienia klientów. Podobnie jak wcześniej, menu pozostanie sezonowe i będzie zmieniać się z każdym nowym miesiącem. – W październikowej karcie na pewno znajdą się podroby przygotowane w atrakcyjnej formie. Lubimy nimi zaskakiwać naszych gości – komentuje Ewelina Zacharek, właścicielka Szpajza Bistro. W październikowej karcie znajdą się np. żebro wołowe, dwie sezonowe zupy (jedną z nich będzie krem z pieczonej białej kapusty) danie dla dzieci, a także sześć podstawowych włoskich pizz, w tym jedna sezonowa – z musem dyniowym. Szpajza będzie również kontynuować swoją ofertę lunchową. Można tu będzie zjeść domowy obiad. Zazwyczaj są to klasyczne propozycje, takie jak schabowy lub spaghetti carbonara, choć można też trafić na niecodzienny posiłek np. gulasz warzywny z podpłomykiem lub zupę chlebową gotowaną na bazie chleba wypiekanego w Szpajzie. – W pierwszą niedzielę miesiąca będziemy organizować warsztaty kulinarne dla najmłodszych – zapowiada Ewelina Zacharek.



Boutique Cafe Botanica
To kameralne miejsce przy ul. Sobieskiego zdążyło zasłynąć bardzo dobrą, certyfikowaną kawą speciality, której ziarna pochodzą od jednego z najlepszych światowych producentów. Miłośnicy kawy mogą się tu również cieszyć pysznymi słodkościami wypiekanymi na miejscu. – W ofercie mamy m.in. rurki z bitą śmietaną, które sami pieczemy i zwijamy. Wszystkie nasze słodkości powstają od początku do końca u nas – zapewnia Maciej, właściciel Botaniqua. Kawiarnia również przygotowała sezonową ofertę na jesień. Dostępne będzie latte o smaku słonego karmelu, dyni i kasztana. W słoneczne dni, na spragnionych czekać będzie frappe dyniowe, czyli shake o smaku dyni z cynamonem i bitą śmietaną. W Botanice przygotowywane są rogaliki drożdżowo-maślane z nadzieniami, a sezonowym hitem ma być rogalik ze śliwką w ciemnej czekoladzie. Dużą popularnością cieszą się też cynamonki i rzadko spotykane gofry belgijskie, na cieście drożdżowym.

| 2020-09-28 | Puls Miasta